Maison Glissade

Set on a narrow corner lot at the base of a ski resort, this 2400 square foot chalet was designed for a family of five. Conceived as a reinterpretation of the traditional ski chalet, the design was inspired by local agrarian building types, namely the barn.

The ground floor efficiently houses bedrooms, bathrooms and a mud room while the upper floor consists of a study, kitchen, dining, living room and exterior balconies. Glazed at either end, the upper level frames a view of the adjacent ski hill on the south and an open field on the north.

Windows on the side elevations are located to enhance cross ventilation and natural light throughout. The continuity of cedar boards cladding both walls and roof is a technical innovation which enables a clear expression of the design intent.

Team

Kelly Buffey, Robert Kastelic, Artur Kobylanski, Terry Sin, Cailiegh McKellar, Jonathan Lim, Sabrina Richard

Construction

Wilson Project Management

Photography

Shai Gil, Peter Sellars

Awards

2015 Design Excellence Honourable Mention, Ontario Association of Architects
2011 Best of Year Awards Honoree, Interior Design Magazine (USA)
2011 Best of Canada Interiors, Canadian Interiors